sâmbătă, martie 30, 2013

Despre superioritate



  Omul este un copil care si-a pierdut capacitatea de a cauta joaca in orice. Acest lucru se intampla exclusiv din cauza importantei pe care ne-o dam. Suntem grandiosi, cautam sa punem la punct alteritati, doar pentru a ne certifica pozitia, un fel ilustru de marcare, a la Homo Sapiens, a teritoriului. Poate, de acolo si expresia grotescului "ma p-- pe tine!", atunci cand vrem sa trimitem pe cineva la coltul grupului nostru social.
      Experienta, dar si afinitatea pentru studii psihologice, mi-a relevat faptul ca omul cu adevarat superior se pune mai degraba pe sine la dispozitia celorlalti, decat sa ii puna pe ceilalti la dispozitia lui. Mai mult, constientizarea propriei valori nu il face sa vada in ceilalti "mai putinul" care sunt, ci "mai multul" care pot fi. Exemplu:
1. Eu sunt mai bun decat tine! (omul inferior)
2. Tu poti fi mai bun! (omul superior)
     Recte, omul maret incurajeaza, modeleaza frumos, stimuleaza, indreapta si ridica oameni. Nu doar pentru ca poate (toti putem), ci pentru ca vrea. Si vrea deoarece a inteles viata nu ca pe o competitie, ci ca pe un joc unde armonia este mai importanta decat victoria.
     Poate ai noroc si intalnesti oameni din categoria 2. Pretuieste-i! Ei iti arata cum poti sa fii!
     Poate ai nenoroc si intalnesti oameni din categoria 1. Pretuieste-i! Ei iti arata cum risti sa fii!

Cu recunostinta,

Iulia Herbil




 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vorbeste cu mine! Spune-mi ce parere ai tu despre asta, spune-mi ca gresesc sau, dimpotriva, sustine-ma! Hai sa vorbim deschis despre viata!