miercuri, decembrie 05, 2012

Intre MAMA si Dumnezeu



Orice este posibil pe lumea aceasta, numai sa-i ceri unei mame sa nu-si iubeasca, sa nu-si ocroteasca, sa nu stie ea ce e mai bine pentru odrasla ei, n-ai cum. Cat de mare sau de mic, de slab sau de puternic, de capabil sau de incapabil, puiul: mama e cu ochii pe el. Ea stie ca iarna trebuie sa poarte fular si caciula, oricati bani ar fi lasat la salon pentru o freza de poveste: decat coafat si bolnav, mai bine ciufulit si sanatos! Ohoooo! Si inca altele, multe, cate nu stie mama!
Cand eram studenta, abia asteptam pachetele de acasa - tot ce e pregatit de mana mamei este sfant - gustul acela nu se regaseste in niciun restaurant, oricate pretentii ar avea, iar asta nu din cauza ca mancarurile mamei ar fi nu stiu cat de sofisticate, ci pentru ca au gustul copilariei, al curateniei, al sufletului nepervertit...
Acum, insa, am crescut, m-am casatorit, am trecut la un alt nivel: acela al obrazniciei (zice mama), pentru ca am invatat sa spun: "Mami, nu imi mai trimite pachet, ca ma pui pe drumuri si eu n-am timp sa stau sa umblu pe la posta. Lasa ca imi iau/fac si singura..." Mama mi-a raspuns cu blandete ca nu o sa mai trimita, ca sa nu ma mai deranjeze... de mi-a sfasiat inima. "Ei, lasa, mami, pune-mi atunci cand vrei matale...", am capitulat.

Ieri ies din bucatarie, telefonul suna. Ma uit: cinci apeluri pierdute - Mami. Sun. 
"Alo, saru'mana!"
"De ce nu raspunzi, mama?"
"Gateam, mami, si n-am auzit telefonul..."
"Ce gateai?"
"Am facut o ciorbita de fasole, ca e post..."
"Mama, zice mami, bine ca facusi de post, da' ia-o de pe foc cand o fi gata si pune-o la rece. O mananci poimaine, ca acu' sunt zilele bubatului."
Atat mi-a trebuit. Si mi-era o poftaaaaaa!!!!
.....................................................
"Mami, eu sunt moarta de foame si, in primul rand ca nici nu cred in de'astea. Bubat am facut, deci, mananc!"
"Ba', mama, sa nu cumva! Ca tu stii ca poate sa cada pe copii. Si doar il avem pe Edi (baietelul fratelui meu). Gandeste-te la el, mama. Gasesti tu altceva de mancare prin casa."
"Oooooooofffffffff!!!! Ma, mami, ma! Cu matale mor de foame."
"Lasa, mama, ca nu mori. Manaca orice, da' sa nu fie cu boabe. Si sa-ti mai spun ceva, daca tot te suparai: vezi ca-ti puse mama PACHET LA POSTA (!!!). Ajunge maine. Sa te duci sa-l iei urgent, sa nu se strice!"
"Pai ce mi-ai mai pus?"
"Are si carne cruda, mama, ca am taiat porcu' si cum era sa nu va trimitem si voua?"
..........................................................................
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
.........................................................................
Ati inteles, da? Pachet, posta, carne cruda. Nu e chip s-o opresti pe mama, asa ca ma infiintez azi la posta, sa-mi ridic "bucatele". O fata foarte draguta are rabdare sa caute de doua ori prin hartii (mai ales cand aude de carne cruda), dar nu gaseste. Imi da un numar sa sun la prioripost (care e in cealalta parte de oras), poate e la ei. Sun.
TZRRRRRRRRRR!
"Alo!"
"Buna ziua, spuneti-mi, va rog, un colet de la... pentru... a sosit azi?"
"Ce cod are?"
"Nu stiu..."
"Aflati codul si reveniti..."
"Mai bine va uitati dumneavoastra in foi, ca e un pachet cu carne cruda..."
"Aoleu, domnisoara, da' ce, nu mai era carne in Timisoara?"
"Nu stiu domn'e - E DE LA MAMA, ce sa fac?"
"Imediat, domnisoara, caut eu. Cand e vorba de mame, stiu cum e. Sa fie sanatoase! (pauza....revine) Domnisoara, nu e la noi. Vine maine. Mergeti si maine, neaparat, sa nu cumva sa se strice!!!"
......................................................................................
Inainte sa adorm ma gandeam, amuzata, la peripetiile cu pachetul mamei. Mi-am dat seama ca mama, dragostea ei, este exact dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Mama iti trimite mereu nu ce ai vrea tu neaparat, ci ceea ce stie ea ca iti trebuie. Tu stii ca ai nevoie sa mai dai jos cateva kilograme, ea iti trimite carnita, "sa mananci si tu din pomana porcului, ca esti departe de casa"; tu stii ca ai nevoie de pantofi noi de revelion, ea iti trimite sosete de lana, "sa nu-ti inghete picioarele ca e rau, mama, sa ai reomatism"; tu stii ca iti trebuie un parfum nou, ea iti trimite niste usturoi "ca e bine sa mananci iarna, si e de'al bun, din gradina, fara chimicale"; tu stii... dar ea, intotdeauna, are pentru tine pregatit ce-ti trbuie cu adevarat, si, vrei, nu vrei, iti trimite, oriunde ai fi, "ca doar de-aia ai si tu mama, mama!".

La fel este si cu Dumnezeu. Inutil sa spui "faca-se voia ta, Doamne!", ca de voia lui Dumnezeu nu scapi, asa cum nu scapi de pachetele mamei. Si Dumnezeu iti da colete, colete cu ce-ti trebuie; si in fata lui strambi din nas si n-ai chef/ timp sa te mai duci sa le ridici pentru ca tu iti doresti alte lucruri, nu nimicurile astea ale lor, de care, pana la urma, te poti lipsi (asa credem despre toate lucrurile pe care le avem in mod constant si aparent gratuit, mai ales despre cele pe care le primim, cu titlu obligatoriu, de la mama sau de la Dumnezeu).

Sunt doua entitati pe lumea asta care functioneaza exclusiv in favoarea ta, chiar daca in ciuda vointei si dorintelor tale: MAMA si DUMNEZEU. 

SARBATORI FERICITE, COPII!








4 comentarii:

Iulia Sirbu Herbil spunea...

Da. Exact! Si ce mai inima! Te pup, draga mea, si pe tine, si pe tusi!

corina cory spunea...

Iulia,draga,Iulia...povestirile cu si despre olteni,dupa parerea mea sunt cele mai frumoase,amuzante!
Indraznesc sa-ti las un comentariu,deoarece am o intamplare asemanatoare.Vorbesc cu mama la telefon alaltaieri si-mi zice ca facu niste turte ca e Bubatu' :)) si are si ea nepoti,vorba aia;ca sa nu spal pana sambata ca e Bubatu' si am si eu copil...acum daca lucrurile astea ne-or feri copiii de la Bubat,atunci sa facem cum zice MAMA,ca de aia e MAMA,nu?

Intamplarea cu virgula coletul m-a amuzat copios,pai cum sa refuzi tu carne de porc si alte bunatati pregatite de MAMA?
Cand vei avea un bebe,vei fi si tu ca MAMA,grijulie,cicalitoare si atunci o vei intelege mai mult!MAMA ramane MAMA!Te pup!

P.S.:Pana la urma a ajuns bine coletul?:P

Unknown spunea...

Trebuie sa spun ca de cateva zile te citesc si sunt incantata de felul in care reusesti sa te exprimi...cu atata sinceritate si cunoastere. Esti si o frumoasa! :-) din toate p.d.v.r

Iulia Sirbu Herbil spunea...

Anca, multumesc mult! Cuvintele tale au venit, in dimineata asta, ca o mangaiere de mama pentru trezirea sufletului meu. Uneori imi este greu sa merg mai departe, dar Dumnezeu are grija sa mai trimita din cand in cand cate un inger sa ma incurajeze. Cat despre frumusete, crezi sau nu: este meritul mamei ;). Te imbratisez, Anca, oricine ai fi! Multumesc mult, inca o data!

Trimiteți un comentariu

Vorbeste cu mine! Spune-mi ce parere ai tu despre asta, spune-mi ca gresesc sau, dimpotriva, sustine-ma! Hai sa vorbim deschis despre viata!