vineri, martie 16, 2012

Libertatea de a darui oricand, orice



         Nimic nu gasesc mai de pret ca libertatea de a fi. Pare o formulare gratuita, un truism rasuflat... Poate, dar realitatea din spatele ei este de departe una dintre cele mai sigure. Nu exista fericire fara libertate. Libertatea este ceea ce se intampla atunci cand devii apa limpede, in linistirea careia toate mizeriile s-au decantat, lasand doar transparenta si oxigenul. Aceasta este placerea, virtutea unei relatii sanatoase, a unui cuplu bun, a unei casnicii fericite.
Orice om are nevoie de oameni. Iar aceasta nevoie cauta sa se satisfaca in cele mai nepotrivite situatii, nu in putine randuri, nocive pentru devenirea noastra de mai tarziu. Am fost, fiecare dintre noi, in situatia neplacuta de a ne transforma in altceva, de dragul altcuiva. Absurda placere, cumplita greseala.
Fiinta nu poate fi minciuna, sufletul ni stie sa poarte masti. Fericirea creste cu fiecare noua descoperire a sinelui, cu fiecare apropiere de ceea ce vrem cu adevarat.
          Lucrul mai important decat a gasi omul care sa stie sa daruiasca, mi se pare a fi acela de a gasi pe cineva care sa stie sa primeasca. Pentru ca nu oricine are forta de a se lasa iubit, fara sa caute raspunsuri la intrebari fara sens, fara rost. Oamenii se tem, de obicei, de a primi, crezand ca vor ramane datori, cumva, sau, mai greu, banuind ca cei ce le transforma o parte din vise in realitate nu cauta altceva decat sa ii indatoreze, sa le trezeasca nevoia de a da inapoi. Cand un om stie sa primeasca ceea ce ai tu de oferit, se bucura de fiecare clipa a daruirii tale, ca un copil de dimineata Craciunului - nimeni nu l-a banuit pe Mos Craciun de interese ascunse, cand vine, o data pe an, intotdeauna, din putinul lui, cu daruri pentru fiecare suflet curat, sau doar pentru fiecare suflet...
       Daca bucuria de a primi este grozava, bucuria de a darui este inca pe atat mai mare, pentru ca se imbogateste si cu fericirea celuilalt. Si este pretioasa, exceptionala, clipa cand suntem lasati, de celalalt, sa-l iubim in tihna, dupa bunul nostru plac...



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vorbeste cu mine! Spune-mi ce parere ai tu despre asta, spune-mi ca gresesc sau, dimpotriva, sustine-ma! Hai sa vorbim deschis despre viata!