sâmbătă, mai 24, 2008

Let's talk about real things!...


Daca ar fi sa mi se ceara distrugerea in masa, as accepta-o cu placere…si as incepe cu MINE. Bineinteles, cu pretentia de a nu fi inlocuita post-mortem cu altcineva, mai de Doamne Ajuta, mai curajos, mai puternic, mai spiritual, mai plin de zel, cineva care ar duce la bun sfarsit un masacru… Dar asta nu se va intampla. Stim cu totii ca, atunci cand tu refuzi sa faci un lucru, se va gasi intotdeauna cineva bucuros sa il faca in locul tau, chiar mai bine. Aceasta axioma este valabila mai ales atunci cand vine vorba despre lucruri care ranesc, care provoaca daune: materiale, fizice, morale.

Inchistarea in cutia valorilor lumii impuse din exterior ne face avizi de ceea ce, de fapt, nu dorim sa ni se intample. Descopeream deunazi, impreuna cu unul dintre oamenii mei dragi, ca, intre cele sapte pacate ale lumii, Biblia a “omis” sa il aseze si pe cel mai crunt, pe cel de la care pornesc, pana la urma, toate celelalte: Succesul. Bineinteles, cei care traiesc succesul ma vor aproba, cei care nu l-au trait, ma vor blama, cei care sunt inca pe urmele lui ma vor ignora…preocupati de marile lor iluzii… Cu toate acestea, succesul, setea de a fi cel mai bun, cel mai cunoscut, respectat, aclamat, devine punte a suspinelor pentru cei care vin din urma.

Sa luam un exemplu, ca la gradinita. Veronica, o eleva in clasa a IX-a, vrea sa devina artista. Se viseaza pe scenele lumii, imbracata in cele mai stralucitoare tinute …o DIVA. Veronica transpira de emotie cand vede la televizor spectacolele adevaratelor staruri pop, caci parintii ei, care traiesc de la un salariu la altul, nu au bani de bilete pentru concertele live. De aceea Veronica nu le-a vazut in realitate pe niciuna dintre preferatele ei. X, Y si Z, fete cu doar cativa ani mai mari decat biata Veronica sunt recunoscute in Romania ca adevarate VIP-uri.

A fost doar o singura data la un concert al lui X, ca era campanie electorala si era gratis. Dar si atunci, ea a stat in ultimele randuri: inghesuiala mare, nu a putut sa vada nimic, decat niste lumini pe scena. Fericirea acelor momente nu o va uita niciodata! Nu a reusit sa ia autograf, pentru ca in imbulzeala cineva i-a spart buza de jos cu cotul, incercand sa isi faca loc in fata…

Bun, si unde e pacatul atat de mare, veti spune… Pacatul e in lipsa totala de concordanta intre imagine si realitate. Sarmana Veronica nu stie ca X, ca sa ajunga aici a fost amanta fidela a impresarului ei, un individ de vreo doua sute si ceva de kg: ea 19, el 45, dar se iubeau sincer…Pana a aparut Z care abia isi sarbatorise majoratul si avea ca hobby dulciurile, in special acadelele. Acest lucru l-a emotionat pe impresar antr-atat, ca luat-o pe Z in ingrijirea lui, punandu-i la dispozitie toate dulciurile de care era in stare, fara prea multe dulcegarii... In urma incidentului, X a cam ramas pe drumuri, dar mai canta pe la nunti si petreceri private, mai danseaza, face si ea un ban cinstit ca sa isi plateasca ratele la garsoniera din Militari…Cu Y, insa, e cu totul alta poveste…Y e intr-adevar o fata deosebita. Isi castiga singura existenta de la 15 ani, cand a plecat in Italia sa munceasca. E grea viata printre straini! Dupa sapte ani de “tras” la greu a venit in tara, si-a cumparat un BMW X3 fara sa se uite la bani, apoi si-a luat apartament de lux pe Victoriei, in chirie. Dar nu conteaza, pentru ea banii nu sunt o problema. Ea nu e artista. E stirista: citeste sportul de pe prompter.

Veronicai ii place Y pentru ca e foarte frumoasa - de cand a venit ea la “sport” toata lumea se uita numai la stirile sportive de pe canalul A, chiar daca sunt mai putin “informative” decat stirile de pe canalul B. Y il are pe "vino'ncoa'!" si citeste bine. A gasit tatal Veronicai un articol in care Y era acuzata de prostitutie de lux pe internet: bietul om s-a crucit de rautatea ziaristilor care se mira ce sa mai scoata de sarmana fata…dupa ce ca a fost ea necajita toata viata, singura prin Italia…”Saracuta de ea! Haimanalele astea din presa scrisa mor de invidie ca ea nu s-ar uita la niciunul!” scrasnea domnul Ionescu, trantind ziarul, apoi lua telecomanda si se grabea sa dea pe A, ca incepeau stirile sportive cu Y:

“Buna seara, doamnelor si domnilor, sunt Y si va prezint stirile sportive…”

Domnul Ionescu rasufla adanc, multumit si, cu telecomanda indexand spre ecranul televizorului, fara sa-si dezlipeasca ochii de la stiri:“Uite, Veronico! Asa sa te vada si pe tine tati! Ai incredere in tine fata, ca te-am facut frumoasa si desteapta foc! Ai numai zece la scoala si la olimpiade. Cu ce crezi tu ca Y e mai buna ca tine? Ea nu a stat in scoli, a muncit in Italia, si tot au luat-o astia daca e frumoasa si isteata.”

“Dar, tati….”

“Gata, acuma, lasa-ma sa vad stirile!”







0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vorbeste cu mine! Spune-mi ce parere ai tu despre asta, spune-mi ca gresesc sau, dimpotriva, sustine-ma! Hai sa vorbim deschis despre viata!